"Rješenja closed loop su klimatska rješenja" - Interzero i njegovi partneri ponovno prestavljaju dan ekološkog duga

Berlin/Köln. Ove godine, do 1. kolovoza, prema izračunima Global Footprint Network-a (GFN) za 2024. godinu, čovječanstvo je iz prirode potrošilo onoliko koliko planet može obnoviti u cijeloj godini. I bez aktivnosti recikliranja i inovativnih zatvorenih petlji tvrtke Interzero, vodećeg europskog pružatelja kružnih usluga, taj bi “dan ekološkog duga” Zemlja dočekala ranije, što su još jednom pokazali ljetni izračuni mreže.

Interzero je zajedno sa svojih oko 50.000 korisnika i širokim portfeljem rjkešenji zatvorene petlje ponovno uspio odgoditi globalni dan ekološkog duga Zemlje za više od sedam minuta. Ovo je još jednom konkretan dokaz pozitivnog poslovanja portfelja usluga tvrtke.

“Želimo surađivati s našim kupcima, kako bismo postigli pravi učinak”, kaže predsjednik i vlasnik tvrtke Interzero Dr. Axel Schweitzer. „Dok smo usredotočeni na našu viziju svjeta bez otpada – u kojem se raspoloživi resursi koriste održivo i odgovorno –, neprestano tražimo nove načine da još više pomaknemo dan ekološkog duga Zemlje. Naši napori donose opipljiv uspjeh.”

Udružimo snage za očuvanje okoliša

Odgađanje dana ekološkog duga moguće je samo timskim radom. Održivo rukovanje proizvodima i ambalažom također mora postati nova stvarnost za tvrtke i potrošače. Od jednog do drugog kraja vrijednosnog lanca: počevši od dizajna proizvoda (uz fokus na trajnost, mogućnost popravka i recikliranja) i nastavljajući s ponovnom upotrebom i konačnim recikliranjem. Za to treba uspostaviti opći okvir i poticaje.

 

“Rješenja zatvorene petlje su klimatska rješenja”, kaže Sebastiaan Krol, izvršni direktor tvrtke Interzero Circular Solutions. „Kako bi se povećala količina dragocjenih sirovina kojima se može upravljati u petlji, teorijski pristupi također zahtijevaju volju da se te ideje provedu u praksi. Ponosan samo što počinjemo činiti upravo to za sve više i više proizvoda u raznim industrijama. Međutim, ne spavamo na lovorikama: tih 7 minuta i 12 sekundi vidimo samo kao prekretnicu na našem putu da pretežno linearne načine poslovanja zamijenimo istinski kružnim gospodarstvom“, nastavlja Krol.

 

Interzero radi sa svojim kupcima na očuvanju prirodnih resursa. Brend VAUDE razvio je prvu biciklističku torbu izrađenu od 100% recikliranog plastičnog otpada. Reciklirana plastika korištena u ovom primjeru dolazi iz tvrtke Interzero. Interzerovi stručnjaci za pakiranje također surađuju s ALDI-jem u kontinuiranom procesu poboljšanja pakiranja proizvoda vlastite robne marke, dok se dobavljač energije EnBW oslanja na znanje pružatelja kružnih usluga u području IT obnove.

Napomena o metodologiji izračuna:

Global Footprint Network temelji svoje izračune na alatu za proračun okoliša koji se zove ekološki otisak. Uz pomoć tih računa neprofitna organizacija uspoređuje trenutne potrebe čovječanstva i stanovništva zemlje u pogledu resursa s kapacitetom Zemlje za biološku regeneraciju. Mnoštvo podataka za ocjenu doprinosa tvrtke Interzero očuvanju resursa dostupno je, među ostalim, u studiji “Resources saved by recycling” koju je proveo Fraunhofer Institute for Environmental, Safety and Energy Technology UMSICHT. Tvrtka Interzero jednom godišnje zaduži ove znanstvenike da utvrde količinu stakleničkih plinova u okolišu, ušteđenih recikliranjem materijala koji se mogu reciklirati.

O Interzero-u

Interzero

Interzero je jedan od vodećih pružatelja usluga na području zatvaranja proizvodnih, opskrbnih i logističkih lanaca te vodeći pružatelj inovacija na području recikliranja plastike s najvećim kapacitetom sortiranja u Europi. U skladu s vodećim načelom “rješenje za svijet bez otpada”, tvrtka podržava više od 50.000 kupaca diljem Europe u odgovornom upravljanju materijalima koji se mogu reciklirati, čime im pomaže poboljšati vlastitu održivost i očuvati primarne izvore. S približno 2000 djelatnika, tvrtka ima promet veći od jedne milijarde eura (2021.). Prema podacima Fraunhofer UMSICHT-a, Interzerove aktivnosti recikliranja samo u 2022. godini mogle bi uštedjeti milijun tona stakleničkih plinova u usporedbi s primarnom proizvodnjom i više od 8,7 milijuna tona primarnih sirovina. Kao pionir kružnog gospodarstva, tvrtka Interzero dobitnik je njemačke nagrade za održivi razvoj i pripadajuće posebne nagrade u području transformacije „Resursi“ za 2024. godinu Za dodatne informacije posjetite web stranicu www.interzero.de/en.