U šestomesečnom pilot projektu, Interseroh i Burger King® donose čaše za piće za višekratnu upotrebu u dvanaest restorana Burger King® u Kelnu i Frehenu. Od 1. marta 2022. godine kupci su imali priliku da prilikom naručivanja izaberu čaše za piće za višekratnu upotrebu kao alternativu ambalaži za jednokratnu upotrebu. Za implementaciju se koristi depozitni sistem, kojim se čaše za višekratne napitke za tople i hladne napitke mogu pozajmiti za jedan evro i vratiti svim restoranima koji učestvuju.

 

Uz aktivnu upotrebu do 60.000 šoljica puštenih u promet, stotine hiljada čaša za jednokratnu upotrebu mogu se uštedeti. Kao Burger King® dugogodišnji dobavljač usluga upravljanja životnom sredinom i otpadom, Interseroh kontinuirano podržava cilj izbegavanja otpada kroz smanjenje plastike i reciklažu. Nalazi iz pilot projekta će se koristiti za proširenje sistema širom Nemačke i razvoj daljih alternativa za višekratnu upotrebu. Cilj je ponuditi opcije za višekratnu upotrebu širom zemlje do 2023. godine.

 

Sa svojim iskustvom i savetima, Interseroh nije bio samo blizak Burger King’s® strani pre uvođenja „looping“ sistema. Tokom pilot perioda, pružalac usluga zaštite životne sredine će nastaviti da preuzima sve korake za cirkulaciju čaša za piće za višekratnu upotrebu. Nakon prikupljanja iskorišćenih šoljica, one se čiste u skladu sa svim higijenskim standardima i zatim dostavljaju Burger King® na ponovnu upotrebu.

 

„Prevencija otpada je suštinski deo održivog korišćenja resursa“, kaže izvršni direktor Interseroha dr. Akel Schveitzer. „Drago nam je što se Burger King® bavi ovim važnim pitanjem i što ga možemo podržati svojom dugogodišnjom ekspertizom u zatvaranju ciklusa proizvoda. Zajednički projekat sa Burger King® se veoma dobro uklapa u našu viziju sveta bez otpada i mi nadamo se živoj upotrebi čaša za višekratnu upotrebu. Pošto je višekratna upotreba to bolja za životnu sredinu, što se češće koristi.”

 

Dodatne informacije o zajedničkom projektu višekratne upotrebe sa Burger King® možete pronaći na:  https://www.interzero.de/mehrweg