Recikliranje znači zaštitu resursa: 2023. godine je Interzero uštedio količinu primarnih sirovina koja je jednaka potrošnji tekstila 28,6 milijuna građana EU-a.

Berlin/Köln. Povećanjem stope recikliranja i manje rasipanja resursa gospodarenje sirovinama u krugu ućinkovit je način za sprječavanje iskorištavanja našeg planeta i ograničavanje daljnjeg pogoršanja klimatske krize. Jasno je to iz danas objavljene studije ‘Resources saved by recycling”, koja pokazuje da je Interzero, vodeći europski pružatelj kružnih rješenja, spriječio oko 1,2 milijuna tona emisija stakleničnih plinova u 2023. godini recikliranjem oko 2,5 milijuna tona materijala koji se mogu reciklirati. To je ekvivalentno godišnjoj emisiji ugljika uzrokovanoj potrošnjom tekstila 4,5 milijuna građana EU-a. Istodobno, Interzero i njegovi kupci uspjeli su uštedjeti više od 11,1 milijuna tona sirovina, što je ekvivalent tekstilnim resursima koje u jednoj godini potroši približno 28,6 milijuna ljudi u EU.*

„Gledajući recikliranje tekstila, jasno je da je recikliranje iznimno važno za okolišni potencijal – i zašto je tako hitno ubrzati kružnu transformaciju na svim razinama“, rekao je dr. Axel Schweitzer, predsjednik Interzera. “Ovo posebno vrijedi za materijale koji se mogu reciklirati, a još nisu sustavno reciklirani.”
Za razliku od npr. reciklaže ambalaže, reciklaža tekstila tek je u povojima. Dok se oko 92 milijuna tona tekstila baci u svijetu svake godine, samo jedan posto ove goleme količine tekstilnog materijala trenutno se vraća u proizvodnju recikliranjem od vlakna do vlakna.

“Želimo surađivati s tekstilnom industrijom kako bismo zatvorili njezin krug materijala i upotrijebili svoje iskustvo kao etablirani pružatelj integriranih usluga za razvoj sveobuhvatnog pristupa povratu tekstila, sortiranju i recikliranju”, rekao je dr. Axel Schweitzer. “Ovime možemo smanjiti opterećenje okoliša i pomoći tvrtkama da uspostave kružna rješenja koja su konkurentna i prikladna za budućnost.”

Sat otkucava jer novi propisi EU-a kao što su zahtjevi za odvojeno prikupljanje otpada koji će se uvesti 2025. i planovi za proširenu odgovornost proizvođača (EPR) za tekstil i Nacionalna strategija kružnog gospodarstva njemačke savezne vlade (Nationale Kreiswirtschaftsstrategie, NKWS) povećavaju pritisak na tvrtke da poduzmu akciju.

Interzero se više od 15 godina brine za neovisnu i znanstvenu provjeru utjecaja recikliranja na okoliš u svrhu informiranja, edukacije i predstavljanja jakih argumenata za kružnu transformaciju gospodarstva. Godišnje izvješće o ekološkom učinku koje je objavio Fraunhofer institut za okoliš, sigurnost i energetsku tehnologiju (UMSICHT) naglašava dugotrajni učinak Interzerovog rada – i pomaže korisnicima pružatelja usluga kružnog gospodarstva da transparentno komuniciraju o održivom razvoju. Interzero je dobio priznanje za svoju sveobuhvatnu predanost ovom cilju kada je dobio Njemačku nagradu za održivi razvoj 2024. u kategoriji gospodarenja otpadom i recikliranje, kao i posebnu nagradu u području transformacije resursa.

 

*Informacija preuzeta sa strane Europskog parlamenta.

Interzero

Interzero je jedan od vodećih pružatelja usluga na području zatvaranja proizvodnih, opskrbnih i logističkih lanaca te vodeći pružatelj inovacija na području recikliranja plastike s najvećim kapacitetom sortiranja u Europi. U skladu s vodećim načelom “rješenje za svijet bez otpada”, tvrtka podržava više od 50.000 kupaca diljem Europe u odgovornom upravljanju materijalima koji se mogu reciklirati, čime im pomaže poboljšati vlastitu održivost i očuvati primarne izvore. S približno 2000 djelatnika, tvrtka ima promet veći od jedne milijarde eura (2021.). Prema podacima Fraunhofer UMSICHT-a, Interzerove aktivnosti recikliranja samo u 2022. godini mogle bi uštedjeti milijun tona stakleničkih plinova u usporedbi s primarnom proizvodnjom i više od 8,7 milijuna tona primarnih sirovina. Kao pionir kružnog gospodarstva, tvrtka Interzero dobitnik je njemačke nagrade za održivi razvoj i pripadajuće posebne nagrade u području transformacije „Resursi“ za 2024. godinu Za dodatne informacije posjetite web stranicu www.interzero.de/en.