Jasno dokazano: ciklusi štite okoliš.

+++ Prema podacima studije za 2021., Interzero rješenja zatvorene petlje štede milijun tona emisija stakleničkih plinova i 12,5 milijuna tona primarnih resursa

+++ Izbjegnuti su troškovi od 199 milijuna eura za ekološku štetu uzrokovanu klimom +++ Interzero predstavlja podatke iz nove studije Fraunhofer instituta za okoliš, sigurnost i energetsku tehnologiju UMSICHT na K 2022 sajmu plastike

 

Berlin/Köln. Kao vodeći pružatelj usluga recikliranja u Europi, Interzero se svake godine pita: Koju štetu za okoliš zapravo izbjegavamo rješenjima za naše klijente i kakav to potencijal uštede donosi društvu?

Studija koju je objavio Fraunhofer UMSICHT “RESURSI UŠTEĐENI RECIKLIRANJEM” ponovno dokazuje jasno pozitivan učinak. Interzero je značajno rasteretio okoliš u 2021.

Recikliranjem ukupno 1,8 milijuna tona materijala koji se mogu reciklirati, Interzero i njegovi kupci uspjeli su uštedjeti oko 12,5 milijuna tona primarnih resursa u 2021. godini. Osim toga, mogla bi se izbjeći emisija od oko milijun tona stakleničkih plinova. Bez korištenja Interzeroa, troškovi ekološke štete uzrokovane klimatskim promjenama iznosili bi 199 milijuna eura (prema proračunu ekoloških troškova Savezne agencije za okoliš).

Trenutna ušteda u primarnim resursima jednaka je težini 5227 zrelih sekvoja.

“Vrućina, suša, poplave, epidemije i glad – učinci prekomjernog iskorištavanja prirode i klimatskih promjena postaju sve vidljiviji diljem svijeta”, kaže dr. Axel Schweitzer, predsjednik i dioničar Interzera. „Uz pomoć ove studije svake godine provjeravamo vlastite postupke – zajedno s našim kupcima i partnerima. Njihovom objavom, međutim, također želimo jasno dati do znanja da je recikliranje sirovina učinkovit čimbenik u ekološkom i ekonomskom suprotstavljanju razornim intervencijama u prirodi i klimatskim promjenama. Kružno gospodarstvo nudi ogromne mogućnosti. To ne smijemo zaboraviti, posebno s obzirom na napetu situaciju u Europi i s njom povezano povećanje cijena energije.” Precizni rezultati trenutne studije bit će prvi put predstavljeni na K 2022 od 19. do 26. listopada u Düsseldorfu. Na najvećem svjetskom sajmu plastike stručnjaci tvrtke Interzero Plastics Recycling ne predstavljaju samo inovativne tehnologije i usluge za recikliranje plastike. Oni također objašnjavaju ekološke prednosti recikliranja u odnosu na primarnu proizvodnju. Ovako su izračunali znanstvenici Instituta Fraunhofer: korištenje reciklirane plastike Procyclen koju proizvodi Interzero štedi 56 posto klimatski štetnih emisija u usporedbi s primarnom plastikom proizvedenom od sirove nafte.

Interzero već godinama surađuje s Fraunhofer institutom UMSICHT na znanstvenom ispitivanju učinaka uštede vlastitih ciklusa aktivnosti.

Izračuni znanstvenika također pružaju osnovu za trenutnu komunikacijsku kampanju. Pod motom “Jedan svijet. Zero Waste. Let’s #MoveTheDate”, Interzero se fokusira na očuvanje prirodnih resursa. Uostalom, prema izračunima Global Footprint Networka, Interzero vraća zemlji 10 puta više kapaciteta regeneracije za jedan euro dodane vrijednosti nego što joj svjetska zajednica uzima za svaki euro. Izraženo u vremenskim jedinicama, globalni Earth Overshoot Day, koji je već 2022. godine dosegnut 28. srpnja, zbog Interzero je pomaknut za 4 minute i 20 sekundi, au odnosu na Njemačku nastupa 2 sata i 20 minuta kasnije.

“Na prvi pogled, vrijednosti minuta i sati ne izgledaju osobito velike. Ali pokazuju da kao srednje velika tvrtka svojim djelovanjem činimo razliku i na globalnoj razini i dobar su nam poticaj za daljnji rad. Želimo pokrenuti cijeli naš okoliš kako bismo dali doprinos održivom kružnom gospodarstvu i tako zaustavili sve veće iskorištavanje našeg planeta,” kaže dr. Axel Schweitzer.

Više informacija o studiji: 

i ovdje za popratni video

resources SAVED by recycling Video