Nova pravila zabranjuju ne samo proizvode za šminku, već i mnoge druge proizvode koji sadrže svjetlucave šljokice. Ova inicijativa ima za cilj suzbijanje negativnih učinaka mikroplastike na okoliš i ljudsko zdravlje. Šminka, proizvodi za usne i nokte postupno će podlijegati novim pravilima;

Godine 2027. na snagu će stupiti zabrana kozmetičkih proizvoda koji se ispiraju i sadrže mikroplastiku, poput šampona i gelova za tuširanje. U 2028. za deterdžente, proizvode za njegu i čišćenje, uključujući voskove, sredstva za poliranje i osvježivače zraka. 2029. za kozmetiku koja ostaje na koži/kosi, poput krema ili gelova za kosu. 2030. sintetičke polimerne mikročestice za kapsuliranje mirisa. 2031. za punjenje granulata za sintetičke sportske podloge. 2035. godine za ruževe za usne, lakove za nokte i proizvode za šminku.

Ova je odluka dio strategije Europske unije za borbu protiv onečišćenja i ekološke tranzicije. Iz Europske komisije objašnjavaju da se novim pravilima želi spriječiti ispuštanje oko pola milijuna tona mikroplastike u okoliš. Iako šljokice ćine relativno mali dio ukupnog zagađenja, njihovo uklanjanje je od iznimne važnosti. Virginijus Sinkevičius, povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo, tvrdi da je zabrana namjernog dodavanja mikroplastike odgovor na ozbiljnu zabrinutost za okoliš i ljudsko zdravlje. Sinkevičius ističe da su ti materijali već prisutni u prirodi, kao i u hrani i pitkoj vodi.

Zabrana se ne odnosi na šljokice od biorazgradivih, organskih ili vodotopivih materijala.

Izvor: 1