Priča o uspjehu: Smanjenje utjecaja na okoliš kvalifikacija Svjetskog prvenstva u floorballu za muškarce (WFCQ)

Uvod: Posljednjih godina tema održivog razvoja postaje sve važnija, što je potaknulo organizacije diljem svijeta da procijene svoj ekološki otisak. Na čelu ovog pokreta, naš tim proveo je sveobuhvatnu analizu utjecaja Svjetskog prvenstva u Florballu za muškarce (WFCQ) na okoliš. Korištenjem Environmental Sustainability Dashboard (ESD), koji je razvila tvrtka Interzero, krenuli smo na put procjene i smanjenja ugljičnog otiska ovog važnog sportskog događaja.

Kontekst: WFCQ (Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Floorballu) održano je u Škofjoj Loki, Slovenija od 31. siječnja do 4. veljače 2024. Sudjelovalo je pet timova iz sljedećih zemalja: Slovenija, Belgija, Švicarska, Italija i Danska zajedno s predstavnicima Međunarodne Floorball federacije (IFF). Sudjelovalo je ukupno 216 osoba, uključujući sportaše i djelatnike, 2453 posjetitelja i 33 volontera.

Izzazov: Izračunavanje ugljičnog otiska WFCQ mjesta

Izazov je bio jasan: kako možemo osigurati da WFCQ muško natjecanje, uzbudljiv prikaz atletizma i sportskog duha, bude u skladu s našom predanošću održivosti? Zadatak je bio zahtjevan jer je trebalo uzeti u obzir nekoliko dimenzija, uključujući funkcioniranje prostora, logistiku i transport, komunikacijske aktivnosti, pripremu izložbe, smještaj i ugostiteljske usluge. Međutim, uz pomoć predanog tima i našeg Environmental Sustainability Dashboard-a, prihvatili smo izazov punom snagom.

Domaćin WFCQ-a bila je Arena Poden u Škofjoj Loki (Slovenija) tijekom cijelog trajanja događaja.

Za izračun plinova staklene bašte koji se mogu pripisati mjestu događaja uzete su u obzir sljedeće kategorije utjecaja:

  1. Emisije iz nepokretnih izvora.
  2. Potrošnja električne energije, općenito
  3. Potrošnja topline/hlađenja u mreži.
  4. Potrošnja vode.
  5. Zbrinjavanje otpada.

Rešenje: Naša se metodologija temeljila na načelima procjene životnog ciklusa (LCA), što je osiguralo da je svaki aspekt događaja pažljivo ispitan u smislu njegovog utjecaja na okoliš. Od kvantificiranja emisija stakleničkih plinova do procjene stvaranja otpada i transporta, nijedan detalj nije zanemaren. Korištenjem platforme Environmental Sustainability Dashboard bili smo u mogućnosti prikupiti i analizirati podatke iz različitih izvora, uzimajući u obzir međunarodno priznate standarde kao što je Global Reporting Initiative (GRI).

Rezultati/Ishodi: Rezultati naše analize bili su edukativni i korisni. S ukupnim ugljičnim otiskom od 108,1 tona ekvivalenta CO2, stekli smo vrijedan uvid u područja u kojima bi naši napori mogli učiniti najveću razliku. Prijevoz se pokazao kao najutjecajnija dimenzija, koja je odgovorna za 52% ugljičnog otiska događaja, uglavnom zahvaljujući zračnom prijevozu. Slijede smještaj i prehrana, koji su značajno pridonijeli ukupnim emisijama.

Međutim, naoružani tim saznanjima, nismo stali samo na ocjeni. Umjesto toga, predložili smo ciljane strategije za smanjenje utjecaja na okoliš. Od promicanja održivih mogućnosti putovanja za sudionike do optimizacije korištenja energije na mjestu događaja i smanjenja otpada, svaka mjera ublažavanja vođena je našom predanošću održivosti.

Do kraja WFCQ muškog turnira, ne samo da smo postigli naš cilj kvantificiranja utjecaja događaja na okoliš, već smo također pokazali našu nepokolebljivu predanost održivosti. Zajedničkim naporima i inovativnim rješenjima, pretvorili smo sportski događaj u prvaka ekološke odgovornosti i postavili novi standard za buduća prvenstva diljem svijeta.

Naposljetku, uspjeh naše Inicijative za održivost WFCQ muškaraca dokaz je snage donošenja odluka i zajedničkog djelovanja na temelju podataka. U budućnosti ostajemo predani nastavku naših napora prema održivom razvoju, osiguravajući da buduće generacije mogu uživati u radostima sporta bez ugrožavanja zdravlja našeg planeta.

Šta je Environmental Sustainability Dashboard?

Environmental Sustainability Dashboard (ESD) je rješenje tvrtke Interzero koje ima za cilj usmjeriti i podržati klijente u integraciji održivosti u njihovu poslovnu strategiju. OOR se sastoji od nekoliko koraka, od analize konteksta do formuliranja akcijskog plana za održivi razvoj. Među tim koracima, ključni element je ESD alat, online platforma osmišljena da pomogne tvrtkama u izračunavanju različitih utjecaja na okoliš, društvo i upravljanje povezanih s njihovim glavnim aktivnostima i/ili proizvodima.

Procjena utjecaja razmatra različite dimenzije kao što su emisije, energija, materijali, voda i otpad. Moguće je izračunati niz ključnih pokazatelja učinka (KPI), kao što su emisije stakleničkih plinova ili ekološki otisak materijala. Svaka dimenzija zahtijeva specifične podatke za izračun odgovarajućeg skupa izlaznih pokazatelja. I ulazni i izlazni podaci odabiru se i generiraju na temelju uobičajeno korištenih standarda kao što je Global Reporting Initiative i referentne literature.

Izlazne informacije mogu se koristiti ne samo u komunikacijske svrhe, već i za tehničke procjene, a tvrtka ih može uključiti u svoje korporativno izvješće o održivosti. U ESD-u mogu sudjelovati tvrtke svih veličina, neovisno o tome nude li usluge ili proizvode.