Posljedice globalnog zagrijavanja iz tjedna u tjedan postaju sve jasnije, a kreatori politika, istraživači i poduzetnici raspravljaju o prikladnim vrstama klimatskih mjera. Što možemo i trebamo učiniti kako bismo postigli klimatske ciljeve koje smo postavili? U isto vrijeme, kako možemo učiniti održivim visok životni standard i uspješna gospodarstva u Europi? Jedan od odgovora na to je sustavno recikliranje materijala. Kružno gospodarstvo već je postalo ključni pokretač ublažavanja klimatskih promjena.

To jasno pokazuje rad vodećeg europskog pružatelja kružnih usluga Interzero. Kao što je dokazano danas objavljenom studijom „Resources saved by recycling”, tvrtka i njeni klijenti su upravljali s ukupno 2,1 milijun tona materijala u petlji u 2022. To je rezultiralo prevencijom oko 1 milijun tona emisija stakleničkih plinova – ekvivalentne godišnjim emisijama ugljika iz topline i električne energije za više od 100.000 četveročlanih kućanstava. Istovremeno je ušteđeno oko 8,7 milijuna tona primarnih resursa koje nije bilo potrebno uzimati iz prirodnog svijeta.

 

“U trenutnoj raspravi o klimatskim mjerama, potrebno je staviti veći naglasak na upravljanje sirovinama u petlji”, kaže Sebastiaan Krol, izvršni direktor Interzero Circular Solutions. „Naša studija ima za cilj pokazati da je recikliranje učinkovit i neophodan instrument za smanjenje emisija štetnih za klimu, zaštitu vrijednih resursa i stoga suzbijanje prekomjernog iskorištavanja našeg prirodnog okoliša. Potrebna nam je transformacija u pravo gospodarstvo zatvorenog kruga kako bismo održali kvalitetu života na našem planetu. Danas je to najvažniji zajednički zadatak s kojim se suočavamo.”

 

Interzero također koristi podatke studije kako bi svojim klijentima dao pojedinačni certifikat o njihovoj godišnjoj ekološkoj učinkovitosti. Kao jedan primjer, Sopro Bauchemie GmbH je surađivao s Interzerom kako bi smanjio potrošnju primarnih resursa i emisije stakleničkih plinova za nekoliko tisuća tona. Kao integrirani konzultantski partner za kružne usluge, Interzero pomaže ovom kupcu preuzimajući natrag i reciklirajući transportnu ambalažu od papira, plastike i bijelog lima.

 

Michael Hecker, generalni direktor tvrtke Sopro Bauchemie GmbH: “Certifikat ‘Resources SAVED’ potvrđuje ekološku korist našeg partnerstva s Interzerom i pokazuje da smo zajedno na pravom putu.”

 

Od 2008. Interzero koristi znanstvenu studiju ‘resources SAVED by recycling’ kako bi izvijestio o ukupnom pozitivnom utjecaju recikliranja na okoliš. Ovo sveobuhvatno izvješće o procjeni životnog ciklusa – koje je izradio Fraunhofer institut za tehnologiju zaštite okoliša, sigurnosti i energije UMSICHT – temelji se na detaljnoj usporedbi primarne proizvodnje i recikliranja, uključujući sve potrebne korake procesa. Standardizirana metodologija pruža sredstva za točno kvantificiranje ušteda resursa i stakleničkih plinova.

 

“Sada u svojoj petnaestoj godini, ova studija čini ekološke prednosti recikliranja opipljivima i razumljivima. Gledajući u budućnost, ovo će biti sve važnije za podizanje svijesti o klimatskim mjerama i održivom rukovanju naših sirovina među tvrtkama i potrošačima,” komentira dr. Markus Hiebel, voditelj odjela za održivost i sudjelovanje na Fraunhofer UMSICHT-u.

 

Podaci Fraunhofer UMSICHT-a također su bitan dio kampanje za zaštitu resursa „Jedan svijet. Zero Waste. Let’s #MoveTheDate’, koji je Interzero pokrenuo zajedno s Global Footprint Network (GFN). Prema nedavnim izračunima GFN-a, globalni Dan prekoračenja Zemlje 2023. dogodio bi se 7 minuta i 16 sekundi ranije da nije bilo aktivnosti recikliranja koje su dovršili Interzero i njegovi kupci.

 

Kao priznanje za svoj duboki angažman i uspješan završetak specifičnih projekata koji se odnose na prevenciju i recikliranje otpada, Interzero je nominiran za Njemačku nagradu za održivost 2024. Tvrtka je među finalistima u kategoriji gospodarenja otpadom i recikliranje.