Kao priznanje za svoju sveobuhvatnu predanost i pionirsko “rješenje za nula otpada”, vodeći europski pružatelj usluga recikliranja dobit će 2024. Njemačku nagradu za održivost u kategoriji “Upravljanje otpadom i industrija recikliranja”.

Posvećen postizanju svijeta bez otpada, Interzero i njegovih oko 2.000 zaposlenika vode put do održive budućnosti i svijeta u kojem vrijedi živjeti, u kojem se sirovine sustavno recikliraju, otpad se izbjegava što je više moguće, a prirodni resursi su sačuvani.

“Ponosni smo na ovu nagradu,” rekao je dr. Axel Schweitzer, predsjednik i vlasnik Interzera. Ohrabruje nas u nastojanju da nastavimo s naporima u pokretanju kružne transformacije te u tome imamo veliku odlučnost i strast. Ukoliko možete zamisliti, učinite to: Zajedno s kupcima i partnerima, želimo postići istinski održivo kružno gospodarstvo na učinkovitiji način i suprotstaviti se preopterećenju našeg planeta. Veliko hvala našim kupcima, partnerima i također našem vlastitom timu.”

Tvrtka Interzero postiže jasno mjerljive učinke na okoliš svojim analognim i digitalnim rješenja Closed-Loop zatvorenog kruga te ekološki i ekonomski učinkovitim recikliranjem sirovina materijala. Znanstvenici s Fraunhofer UMSICHT-a istraživali su konkretne učinke na klimu i resurse zadnjih 15 godina: Prema UMSICHT-ovom „resursi SAVED by recycling”, upravljajući s oko 2,1 milijuna tona materijala koji se mogu reciklirati u zatvorenom krugu, Interzero je uštedio i izbjegao više od 8,7 milijuna tona primarnih sirovina te oko milijun tona emisija stakleničkih plinova samo u 2022. Prema izračunima koje je napravio Global Footprint Network (GFN) Dan ekološkog duga Zemlje 2023. bio bi dosegnut 7 minuta i 16 sekundi ranije (ili 4 sata i 20 minuta ranije (u Njemačkoj) da nije bilo  napora Interzera.

Interzerova Azijska sestrinska tvrtka sve više koristi Closed-Loop modele zatvorenog kruga usvojene iz Njemačke i Europe te potiču očuvanje resursa i u Aziji. Interzerov društveni angažman se također fokusira na održivi razvoj, a jedan od primjera je dugogodišnje partnerstvo s košarkaškim klubom ALBA BERLIN. Kao sponzor i ekološki partner, Interzero podržava višestrukog njemačkog prvaka i pobjednika kupa da postane vrhunska momčad također u smislu održivosti. I to je također uspješno: ALBA BERLIN također je nominirana u posljednji krug ovogodišnje Njemačke nagrade za održivost u kategoriji Sports Business.

16. Njemačku nagradu za održivost zajednički dodjeljuje Savezno ministarstvo za okoliš i udruga njemačkih gospodarskih i industrijskih komora i WWF, tvrtkama koje prednjače u održivoj transformaciji. Svečana dodjela nagrada održat će se 23. studenog 2023. u Düsseldorfu.