Ceremonija polaganja temeljca privlači snažnu potporu lokalnih kreatora politike i projektnih partnera

  • Ministar Hauk ističe pionirsku ulogu postrojenja u poticanju transformacije kružnog gospodarstva
  • Županijski povjerenik Brötel i gradonačelnik Dörr ističu odličnu suradnju

Gosti su bili predstavnici državne i regionalne politike te partneri na projektu. Svi na događaju istaknuli su pozitivne učinke projekta, kako za samu lokaciju tako i za Europu, s otvaranjem 120 novih radnih mjesta, uspostavom nove tehnologije recikliranja te OMV-ovim investicijskim obujmom od preko 170 milijuna eura. Kemijsko recikliranje je tehnologija budućnosti koja, uz konvencionalno mehaničko recikliranje, može značajno povećati udio ponovno korištene plastike i spasiti vrijedne sirovine od spaljivanja.

„Uspostava najsuvremenijeg i najvećeg postrojenja za naknadno sortiranje ambalažnog otpada u cijeloj Europi u Walldürnu poboljšava lokaciju i također predstavlja snažnu predanost potvrđivanju Baden-Württemberga kao središta poslovanja i inovacija. Tvornica je važna građevna jedinica na putu prema kružnom gospodarstvu koja štedi resurse, smanjuje ovisnost o sirovinama i štiti našu klimu, a istodobno osigurava da radna mjesta i stvaranje vrijednosti napreduju u ruralnim područjima”, rekao je Peter Hauk, Baden-Württemberg Ministrica za hranu, ruralna pitanja i zaštitu potrošača.

Daniela Vlad, članica Izvršnog odbora OMV AG i izvršna potpredsjednica za kemikalije i materijale: „Željela bih zahvaliti našem partneru u zajedničkom ulaganju Interzero, našim tehničkim projektnim partnerima, a posebno posvećenim podupirateljima ovdje na licu mjesta koji rade s nama kako bismo omogućili ovaj projekt koji gleda u budućnost. Novo postrojenje za sortiranje ovdje, proširenje ReOil® tehnologije koju je razvio i patentirao OMV, i povezano proširenje naših ReOil® kapaciteta daljnje su prekretnice u OMV-ovoj transformaciji. Ističu kako ‘ponovno izmišljamo osnove za održivi život’. S ovom novom tvornicom preoblikovat ćemo krajolik naše industrije, potaknuti stvaranje novih tržišta i redefinirati budućnost OMV-a dok se transformiramo u integriranu održivu tvrtku za goriva, kemikalije i materijale.”

Axel Schweitzer, predsjednik i vlasnik Interzeroa: „Ovaj projekt označava početak nove ere u recikliranju plastike. Zajedno s našim snažnim partnerom OMV-om, koristimo naš inovativni proces recikliranja kako bismo plastici koja se trenutno spaljuje dali drugi život kroz kemijsko recikliranje. Uvjeren sam da se uz pomoć kemijskog recikliranja stopa recikliranja u Njemačkoj može i da će se značajno povećati u budućnosti. Ovo nas dovodi još jedan veliki korak bliže našoj viziji svijeta bez otpada. Veliko hvala timovima s obje strane koji su to omogućili, a također i na podršci ovdje u gradu, okrugu i državi – koja već ima dobru tradiciju zahvaljujući našem postojećem pogonu. S novom tvornicom zajednički razvijamo Walldürn i okrug Neckar-Odenwald u vodeću lokaciju za industriju recikliranja u Europi.”

Achim Brötel, župan okruga Neckar-Odenwald: „Za mene je osnivanje nove tvornice projekt blizak srcu. Jer ako svi želimo istinsko kružno gospodarstvo kako bismo mogli dobro živjeti u budućnosti, moramo proaktivno promovirati ovakve inovativne projekte. Oduševljen sam što dvije tako jake tvrtke kao što su OMV i Interzero ulažu ovdje u našem okrugu i što nakon vrlo uspješnog pripremnog razdoblja sada počinju građevinski radovi”.

Meikel Dörr, gradonačelnik Walldürna: „Dobrodošao OMV, dobrodošao Interzero, dobrodošao u Walldürn. Kao predstavnik lokalne vlasti, želim Vam zahvaliti na ukazanom povjerenju i što smo se tijekom priprema za novogradnju pokazali kao pouzdan partner – posebno kada je riječ o zaštiti okolnog prostora u najbolji mogući način s odgovarajućim konceptima. Kao grad to poštujemo i cijenimo i veselimo se nastavku naše konstruktivne suradnje”.

Više detalja o projektu ovdje.